maanantai 25. marraskuuta 2013

French manicure - Nyt ja silloin

Heti alkuun Ranskan vallankumouksen kunniaksi tekemäni French manicure -viikko romuttuu, sillä ranskalainen manikyyrihän tai ainakaan sen nimeäminen ranskalaiseksi manikyyriksi ei ole ranskalainen keksintö (WWD).

Ezine @rticles mukaan ranskalaista manikyyriä tehtiin jo 20-luvulla useissa ranskalaisissa salongeissa, joista amerikkalaiset naiset sen itselleen poimivat. Se yleistyi siten myös amerikkalaisissa salongeissa. Huonosta taloustilanteesta johtuen naiset myös alkoivat harjoitella sen tekemistä kotona.

Vuonna 1927 tänä päivänä Max Factorina tunnettu kosmetologi esitteli posliinikipollisen roosan väristä rasvaa, nimeltään "Society Nail Tint" ja tuubin kalkkipitoista nestettä, "Society Nail White" amerikan kauneusmarkkinoilla (Exposé Entertaniment). Tässä siis oli esiaste ranskalaiselle manikyyrille, mutta nimi oli vielä jotain ihan muuta.


Noin 50 vuotta myöhemmin ranskalainen keksittiin uudelleen. WWD:n mukaan mies nimeltä Jeff Pink oli luonut uuden kynsimerkin nimeltä Orly (1975) ja hän myös omisti kosmetiikkaliikkeen Californiassa. Vuonna 1976 kauppa ei käynyt odotetusti, joten Pink alkoi kysellä ammattilaisilta, kuinka voisi auttaa. Eräällä Hollywoodin elokuvaohjaajalla olikin kynsiongelma: Siihen aikaan näyttelijättärien kynnet piti aina lakata puvun värin mukaan, joten kynsilakan vaihtoja tuli kolmesta neljään päivässä, mikä vei vähintäänkin kolme tuntia arvokasta aikaa!

Pink halusi ratkaista tämän ongelman. Hänellä oli ollut kaupassaan valkoinen kynä, jota hän laittoi kynsien alle saaden ne näyttämään puhtailta. Tuon idean tuunaus loi uudenlaisen manikyyrin. Pink yhdisti valkoisen kynsilakan lihansävyiseen ja myi ohjaajalle. Vähitellen puskaradio toimi ja lakkasetit alkoivat mennä kaupaksi.

Mutta se nimi... Tuossa vaiheessa paketti näitä kahta lakkaa oli vielä "the Natural Nail Look". Nimi muuttui, kun Pink kävi Pariisissa lakkaamassa mallien kynsiä muotinäytöksessä. Takaisintulomatkalla hän mietti nimen uudelleen, siitä tuli ranskalainen manikyyri. Ja tietenkin amerikkalaiset luulivat manikyyrin tulevan Ranskasta.

Ranskalainen manikyyrihän on siis todella vanhanaikainen, koska se on jo kohta neljäkymmentä tai oikeastaan melkeinpä sata vuotta vanha. Ja Nails Magazine -blogin mukaan ranskalainen manikyyri saattaa olla peräisin jopa 1800 -luvulta. Monet pitävät sitä kuitenkin ajattomana ja klassisena. Se lieneekin salonkien yleisin kynsikoristelu edelleen, vaikka nykyään ranskalainen tarkoittaa useinmiten vain valkoista kärkeä. Tämän lisäksi moni haluaa ranskalaisensa lisäksi jotain "pientä koristetta".


Ranskalaiseen manikyyriin löytyy Internetistä useita erilaisia tutoriaaleja, kuten esimerkiksi tämä Wikihow:n oikeaoppinen tutoriaali kynsilakoilla tai Sheknowsin tutoriaali geelilakalla ja ranskistarroilla ilman pohjaväriä. Vinkkejä ranskalaisen manikyyrin tekoon löytyy niinikään esimerkiksi Seventeenin sivuilta. Ja näin ranskisteemaviikon myötä kohta myös Künsii -blogista löytyy tutoriaaleja ranskalaiseen manikyyriin, pysykää kuulolla!

5 kommenttia:

 1. tää oli kyllä tosi mielenkiintonen postaus! ite en nimittäin oo koskaan ajatellut koko asiaa :D innolla odottelen teemaviikkoa :3

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiintoinen teemaviikko!

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia, kiva jos miellytti tällainen hieman erilainen postaus! :)
  Itsekään en tiennyt ranskiksen alkuperää, joten tutkimus oli sangen mielenkiintoista.

  VastaaPoista