tiistai 11. joulukuuta 2012

Kuvausvinkki pimeisiin talvi-iltoihin - salama on ystävä

Useampi vuosi sitten pokkarilla kuvaamiseni mullistui, kun minun piti ottaa silloisesta poikaystävästäni kuva Facebookiin. Hän omisti järkkärin ja tiesi valokuvauksesta paljon. Koska tilanteessa käsillä oli vain pokkarini, valo ei yllättäen riittänyt ja salamalla tuli ikävä varjo. Hän neuvoi käyttämään valkoista paperia salaman edessä, jotta se heijastuu seinien kautta pehmeästi.

Olen tässä bloggausaikanani huomannut, kuinka bloggarit välttelevät salaman käyttöä (ei kaikki) ja valittavat valon vähyyttä. Mielestäni salama ei ole niin suuri mörkö, kuin annetaan ymmärtää. Itse en tosin käytä salamaa, kuvaan järkkärillä kirkasvalolampun tai valokuvauslampun kanssa. Silti salama on minulle ystävä =)

Tässä ohjeet parempiin kuviin lyhyesti:
 • Aseta valkoinen paperi salaman eteen vinosti niin, että paperi on kokonaan salaman edessä, voit vaikka teipata sen kiinni.
 • Aseta kamera ylivalottamaan kuvaa (0,3-1 EV taustasta riippuen, tummalle vähemmän, vaalealle enemmän)
 • Käytä salamaa
 • Ota kuva

Yllä esimerkkikuva, miten paperi on asetettu kameran salaman eteen, joka on kameran oikeassa yläkulmassa. Sitten kuvaamaan!

Ensimmäinen kuva on otettu ilman salamaa. Eihän siinä valo riittänyt, vaan kuvasta tuli suttuinen ja siinä näkyy jopa kattolampun aiheuttamat varjot.


Toinen kuva on otettu salaman kanssa. Molemmista tekosormista tulee isot varjot, ei hyvä. Tämä kuva on huomattavasti parempi kuin edellinen, lumihiutalekynsi on tarkka.


Viimeinen kuva on otettu paperin kanssa, se on mielestäni paras. Varjot ovat pehmeät, eivätkä häiritse liikaa. Kuva voisi olla vähän valkoisempi, mutta se korjaantuu kuvankäsittelyllä. Vaikeampi on poistaa varjoja ja oikeasti terävöittää epätarkkaa kuvaa.


Samaa konstia voi tietysti käyttää muidenkin asioiden kuvaamiseen ja tietenkin hyödyntää myös järkkärin kanssa. Itse käytän sitä, jos pitää kuvata ihmisiä sisällä pimeässä. Aina jostain löytyy valkoinen paperinpala. Esim. laivalla otetut kuvat oli järkkärillä ja paperilla, firman pikkujouluissa papru oli ehdoton :)

Oliko tämä hyödyllinen vinkki? Aiotko kokeilla, vai kärsitkö ollenkaan pimeydestä kuvauksen kanssa?

10 kommenttia:

 1. Kokeilen ehdottomasti, vaikka oonkin suhteellisen tyytyväinen nykyiseen kuvanlaatuun. Kuvaan siis ihan pöytälampun alla. Siinä luonnollisesti tulee helposti varsinkin kiiltävien lakkojen kanssa lampun heijastuksia.
  Ootko testannut millainen paperi tossa on parasta? Tavallinen "paksumpi" paperi (esim. printteripapru) vai kenties nenäliina?
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo sen tarkemmin testannut, mutta ohut paperi oli hyvä järkkärin kanssa (printteripaprua ohuempi) ja noissa kuvissa käytin perusprintteripaperia. Ehkä paksumpi ei ole niin hyvä, koska silloin paperin läpi ei pääse niin paljon valoa.

   Poista
 2. Itse kuvaan sisällä aina salaman kanssa(paitsi kynnet/pienet tavarat lampun alla). Esimerkiksi kissojen kuvauksesta ei tulisi yhtään mitään ilman liikkeen pysäyttävää salamaa.. :D Eli salama todella on ystävä! Heijastan salaman aina valkosesta katosta tai seinästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erillinen salama kannattaakin "aina" heijastaa jostain valkoisesta, mutta pokkarin kanssa se ei ihan helpolla onnistu, kun salama on kiinni kamerassa, eikä sen suuntaa saa muutettua. Paperi hoitaa tässä vähän saman asian. Kissat kyllä varmasti liikkuu niin vikkelään, että ilman suurta valomäärää kuvaus ei onnistu.

   Poista
 3. oho, en ole tiennytkään!! täytyykin kokeilla, kiitos tosi paljon neuvosta ::):

  VastaaPoista
 4. Siistiä! Sulle olis haaste blogissani: http://mybigbangtheorys.blogspot.fi/ =)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Tosi hyvä vinkki. Täytyy kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Tämä vinkki tuli kyllä tosiaan tarpeeseen, koska itsellä käytössä vain pokkari. Kiitos hannele kun kerroit tästä meille! :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva, jos vinkistä on hyötyä!! Olkaa hyvät vaan :)

  Elisabeth: Kiitos haasteesta, vaikuttaa mukavalta!

  VastaaPoista